De titel van dit stukje zegt het al: er zijn verschillende openingsrituelen. De Olympische spelen zitten nog helder in ons geheugen, met het grandioze openingsspektakel. De INKOM, de openingsweek van de universiteiten, kent totaal andere rituelen waarmee ze de nieuwe studenten welkom heten.
En dan heb je ZijActief – iets kleinschaliger, maar maatschappelijk ontzettend waardevol (vind ik!).
In de beginjaren van ZijActief was duidelijk: je begon met een gebed, vaak uitgesproken door pastoor of kapelaan. Dit gold voor onze vrouwenvereniging, maar ook voor alle andere clubs en verenigingen die onze Provincie rijk is. ‘De Kerk’ was er nadrukkelijk aanwezig.
In de loop der jaren is er veel veranderd. Kort door de bocht gezegd: Wij gewone mensen hebben ons teruggetrokken uit de kerken, en de geestelijkheid heeft zich teruggetrokken uit de samenleving. Hier en daar neem je nog een enkele geestelijk adviseur waar, maar diens invloed is zeer beperkt.
En toch blijven we zoeken naar zingeving, naar betekenis in ons leven. Over het algemeen houden we niet van oppervlakkigheden. We hebben begrepen dat je niet écht gelukkig wordt van die ene dure parfum, of van een luxe reis naar Verweggistan. Dit soort geluk duurt maar enkele minuten, daarna waait het weg als de rook van een gedoofd kaarsje.
Wat ons wel voldoening geeft, zijn immateriële dingen zoals een kop koffie en een goed gesprek met je buurvrouw, het kleurenspektakel van de natuur in de herfst, en voor sommigen kan dit ook een bedevaart zijn: samen met vriendinnen op reis naar Kevelaer, samen bidden, samen eten, samen weg-van-thuis. Saamhorigheid dus. Saamhorigheid van ZijActief.
En die saamhorigheid heb je ook binnen een bestuur nodig. Dat wil niet zeggen dat je het altijd met iedereen eens moet zijn. Het is juist verstandig als je een besluit goed overweegt, en daar horen soms ongemakkelijke discussies bij. Blijf wel respectvol met elkaar omgaan.
Terug naar de openingsrituelen!
Hoe zou een openingsritueel bij ZijActief kunnen uitzien? Hier een voorbeeld:
“Aan het begin van deze vergadering waarin wij samenkomen om de belangen van de vrouwen van ZijActief te dienen, spreken wij de hoop uit dat onze inspanning vrucht zal dragen. Mogen wij kracht en inspiratie putten uit onze geloofs- en levensovertuiging met de juiste waardering voor elkaars mening. Dat is onze bede aan God of aan elkaar.” Aansluitend een kort gedicht of een tekst, passend bij de actualiteit of de tijd van het jaar.
Samengevat: Een openingsritueel heeft een betekenis:
De verbinding/saamhorigheid van de deelnemers van de vergadering benadrukken, en duidelijk stellen dat beslissingen in het belang van ZijActief worden genomen.
Laten we het de volgende keer hierover hebben. Maken we een extra agendapunt van! En ergens halverwege de vergadering: koffiepauze!
Aurelia Renierkens
Projectgroep ZIN