‘De scholen zijn weer begonnen’-banners wapperen vrolijk langs de toegangswegen tot onze mooie Limburgse dorpen. Met weemoed denk ik terug aan de tijd dat mijn eigen kinderen na een heerlijke vakantieperiode weer aan de slag moesten. Voor het eerst naar de basisschool, elk jaar een nieuwe juf en opeens naar de middelbare school. Voor mijn jongste kleindochter is nu het laatste jaar op de basisschool aangebroken, daarna zal ook zij – net zoals ooit haar moeder – uitvliegen naar het voortgezet onderwijs.
Toen ik vanochtend in ons lokale blad een advertentie van Stichting Lezen en Schrijven las, werd ik wakker uit mijn dagdromen over hoe het verdere leven van mijn kleinkinderen zal verlopen. Zij genieten van een liefdevolle opvoeding, naar gelang van hun talenten. In mijn ogen een doorsnee gezin, waarvan de kinderen er wel komen later.
Moeite met lezen en schrijven
Maar in hoeveel gezinnen gaat het niet anders? Ontglippen kinderen aan de aandacht van de ouder(s) of missen ze lessen vanwege ziekte of andere dringende redenen? In Nederland hebben 2,5 miljoen volwassenen moeite met lezen, schrijven en/of rekenen. Basisvaardigheden die al in de kinderjaren worden gelegd en van grote invloed zijn op iemands toekomst. Want iemand die moeite heeft met lezen en schrijven, vindt werken met een computer of een smartphone ook vaak lastig. Ze vinden niet zo makkelijk een baan en het beheren van hun administratie gaat niet zo goed. En vergeet hun gezondheid niet: als je de bijsluiter van een geneesmiddel niet kunt lezen, kan dat soms tot levensbedreigende situaties leiden.
Nooit te oud om te leren
Gelukkig is er wat aan te doen! Een favoriete uitspraak van mijn oma was ‘je bent nooit te oud om te leren’ en deze boodschap geef ik graag door aan degenen die de noodzaak en het plezier van lezen en schrijven nog niet hebben ondervonden. Heb je moeite met lezen en schrijven, ga de uitdaging aan en verbeter je vaardigheden! En je zult zien, met je vaardigheden, neemt ook je zelfvertrouwen toe.
Wereldalfabetiseringsdag
Er zijn diverse instanties die je kunnen helpen en regelmatig zijn er speciale dagen of weken rondom het thema lezen en schrijven. Bijvoorbeeld de ‘Week van lezen en schrijven’ die begint op Wereldalfabetiseringsdag (8 september). Een campagne die wordt ondersteund door de Nederlandse overheid. Via de eigen gemeente kan men aan diverse acties deelnemen. Ook scholen besteden aandacht aan dit onderwerp. Ik hoop dat alle kinderen en volwassenen plezier vinden in lezen. En of dat nu in een écht boek is of op een e-reader, dat maakt niet zoveel uit. Er zijn boeken in allerlei genres, je kunt het zo gek niet bedenken. Geen excuus vanwege gebrek aan materiaal.
Laatst moest ik binnensmonds lachen, toen mijn 9-jarige kleinzoon ’s avonds om 23.00 uur werd betrapt toen hij stiekem -onder de deken met een zaklamp- een ach zo spannend boek las. Heerlijk, toch? Een goed begin!
Aurelia Renierkens
Projectgroep ZIN
Kijk voor meer informatie op de website van Stichting ‘Lezen en schrijven‘.