Ontstaan, vinden en bewerken van edelstenen
Vorige week was edelsteenbewerker Frank Manders te gast.
Het was druk in d’n Oesterham, er was veel interesse in de lezing van Frank, die ons van alles zou vertellen over het ontstaan, vinden en verwerken van edelstenen, en dan met name over agaten, waarnaar hij zelf op zoek gaat.
Ontstaan:
Wat zijn agaten nu precies? Agaten ontstaan zo’n 300.000.000 jaar geleden in vulkanen, waar zich onder hoge druk gasbellen vormen. In die gasbellen vindt kristalafzetting plaats, Een agaat is dus een kwartshoudende steen. Bij een vulkaanuitbarsting komen de gasbellen met de lava mee naar boven. Daarna verharden ze tot steen. De naam agaat komt oorspronkelijk uit het Grieks en is vernoemd naar de rivier de Acate, waar agaten in de oudheid al werden aangetroffen.
Vindplaatsen:
Overal op de wereld worden ze gevonden, maar Frank zoekt zelf vooral in Idar Oberstein en in Arcen en Tienray. In Idar Oberstein is hij samen met zijn dochter begonnen. Dat is een echte hotspot voor de liefhebbers. Maar ook in Arcen en Tienray komt Frank regelmatig. Hij laat aan de hand van dia’s zien dat daar oorspronkelijk het stroomgebied van de Rijn heeft gelopen, en deze heeft heel wat bezinksel meegenomen dat rijk aan mineralen is. Hij laat meegebrachte agaten zien, en vertelt waar je op moet letten als je naar stenen gaat zoeken. Driekwart van de zaal neemt zich op dat moment voor om voortaan tijdens het wandelen wat meer naar de grond te kijken…
Bewerken:
Als je zo’n steen gevonden hebt, heb je natuurlijk nog geen edelsteen. Daarvoor moet hij bewerkt worden, en dat gaat in fases. Allereerst moet de steen in tweeën worden gezaagd. Vervolgens wordt daar een plakje van af gehaald. Frank vertelt dat van de ongeveer tien plakjes die je van de steen kunt zagen er maar een stuk of vier echt bruikbaar zijn. De rest is niet mooi genoeg om te bewerken. Althans voor Frank, want die stelt vrij hoge eisen aan zijn werk. Daarna tekent hij de vorm af die hij de steen wil geven, vaak een ovaal of druppelvorm, maar ook wel vierkanten. Het gedeelte dat niet bruikbaar is, wordt er af geslepen. Vervolgens wordt het ook nog in een bolvorm geslepen en als laatste wordt de steen nog gepolijst. Bij dit proces worden verschillende materialen gebruikt, van grof naar steeds fijner. Frank gebruikt als een van de weinigen duur polijstpoeder, wat hem de mooiste resultaten oplevert. De door hem bewerkte stenen zijn dan ook zeer gewild.
Waarde:
De waarde van de stenen verschilt nogal. Dit heeft te maken met diverse factoren. De kleur en herkomst spelen hierin een rol. In sommige vindplaatsen vind je een unieke kleur, en doordat deze dan schaars is, gaat de prijs omhoog. Maar de tekening speelt nog sterker mee, zeker als men hierin nog iets kan herkennen. Frank laat mooie stenen zien, waarop bijvoorbeeld een ondergaande zon te herkennen is. En zoals gezegd is de manier waarop de steen bewerkt is, ook heel belangrijk.
Kijken en kopen!
Frank heeft ook een aantal stenen bij zich en de dames komen graag naar voren om te kijken. Vol bewondering wordt zijn collectie bekeken, en er worden zelfs stenen gekocht!
Al met al een leerzame avond, met een zeer interessant onderwerp en een fijne spreker.