Pompoenenavond
Afgelopen dinsdag werd ZijActief bezocht door “Huys en Hof”, pompoenkwekers.
Zij kwamen de dames (ruim 60!) vertellen over hun bezigheden.
Allereerst wat geschiedenis: de pompoen behoort tot de komkommerachtigen en kwam ons land binnen met Columbus, net als de aardappel.
In het begin was de pompoen alleen in rijkere kringen bekend, naderhand werd het eigenlijk voedsel voor de armen.
Cristien Reinders begon in 1994 met het telen van pompoenen.
Aanvankelijk als opvulling voor een leeg veld, maar ze groeiden zo goed, dat ze er nu haar boterham mee verdient.
Van de 800 soorten pompoen worden er zo’n 300 door haar en haar man geteeld, een hele kluif!
Op jaarbasis oogsten ze zo’n 35.000 pompoenen, bestemd voor particulieren en bedrijven.
Ze hebben diverse soorten meegebracht, en Christien vertelt een heleboel weetjes over de verschillende rassen.
Wist je bijvoorbeeld dat sommige pompoenen ‘verhouten’?
Door ze lang te bewaren, verdampt het water naar buiten, en wordt hij leeg van binnen.
De pompoen wordt daardoor licht en verkleurt, zodat het op hout lijkt.
Pompoenen worden in die staat bijvoorbeeld als kommen, instrumenten of pijpen gebruikt.
Zaadjes worden gepoot, en na veertien dagen kunnen ze worden omgepoot.
Na de IJsheiligen gaan ze de volle grond in en na zo’n 110 dagen kan hij al 100 kilo wegen!
De zwaarste pompoen die ooit werd geteeld woog maar liefst 1150 kilo.
Daar kun je nog wel eens een pannetje soep van trekken…
Na 120 dagen kan de pompoen worden geoogst.
Bij het oogsten moet goed worden opgelet of ze nog intact zijn, ook muizen en slakken zijn dol op pompoen.
De gebruiken op culinair gebied zijn legio, er is veel meer te doen met een pompoen dan de bekende pompoensoep.
Christien heeft pesto, brood en kaas meegenomen, allemaal met pompoen bereid, heerlijk!
Ook jam, zoetzuur, olie, ijs, bonbons en cake kunnen met pompoen worden bereid.
Doordat pompoenen rijk zijn aan oxidanten, en caloriearm, is het ook voor de gezondheid geen verkeerde keuze.
Ook in de bloemsierkunst wordt de pompoen veel gebruikt, en dan met name in de herfst.
Christien laat een aantal foto’s zien van prachtige arrangementen met groen materiaal en pompoenen of ander fruit.
Ook deze zijn allemaal door haar zelf gemaakt.
In de zaal hoor je de vraag gonzen hoe ze dat toch allemaal doet.
Zitten er meer uren in haar dag?
Grappig weetje is dat ze er voor zorgt dat de pompoenen intact blijven, ander gaan ze te snel rotten.
Ze gebruikt dus geen stekers, maar klemt ze op listige wijze tussen andere stukken in.
Of de pompoenen worden bovenop versierd.
De stukken die ze mee heeft genomen, worden na afloop gretig gekocht.
Tot slot, als je de pompoenen niet wilt uithollen voor Halloween, kun je er natuurlijk ook gewoon op tekenen.
Net zo makkelijk en toch leuk.
De avond vliegt om en heel wat wijzer gaan we weer naar huis.