Als je dezer dagen door de winkels struint, kom je allerlei lekkers en mooie servetten, bloemstukken en paasdecoratie tegen. Het is de bedoeling dat je in feeststemming komt. Én dat je al die lekkere en mooie producten koopt om op paaszondag het hoogtepunt van het jaar te vieren.
In onze ZijActief-afdeling komen we elk jaar samen om een paasbloemstuk te maken. Wat een gezelligheid! Er wordt onderling veel verteld. Vaak hoor ik dames opmerken dat ‘vroeger’ alles anders was. Vroeger begon daags na carnavalsdinsdag, op aswoensdag, de vastentijd. Dat is vandaag ook nog zo, maar de beleving is tóch anders. Een tijd met minder eten (denk aan het snoeptrommeltje), soberheid, bewuster omgaan met elkaar, vastenoffer.
Basisschoolkinderen versieren in de week voor Palmpasen een houten kruis met papier, snoep, fruit en brood in de vorm van een haan. Na de Palmpasen-Mis in de kerk moet iedereen zijn/haar palmpasen-kruis naar een zieke brengen. Dat is in ons dorp ook nu nog gebruikelijk.
Toen zieken (meestal ouderen) aan de kinderen naar de betekenis vroegen… Ja, hum, wat? De meeste kids, maar ook veel volwassenen, zijn vergeten wat er gevierd wordt en alleen de grootgrutters lijken te weten waarom daar zoveel overvloed aan eten op de paastafel moet staan.
Inmiddels hebben de kinderen tijdens de communieles dit verhaal gehoord: ‘Drie dagen na de begrafenis van Jezus gaan een paar vrouwen naar zijn graf. Tot hun grote verbazing is het geopend en leeg. Een engel vertelt hun dat Jezus is opgestaan. Doodgaan is voortaan niet meer het einde van het leven. Christenen geloven in een eeuwig, gelukkig bestaan na de dood. Er is dan geen pijn of verdriet meer. Dat is dus reden voor het paasfeest.
Pasen is het feest van een nieuw begin. Het is geen toeval dat het in de lente wordt gevierd. In de lente komt de natuur weer tot leven. Nieuw leven voor Christus én voor de natuur, de planten en de dieren.
Ik wens jullie allemaal een zalig paasfeest toe!
Aurelia Renierkens
Lid werkgroep ZIN