28-09-2022
De Trojkavrouwen, een lezing door Rob Dijcks.
Rob is de kleinzoon van Olga LeveLs-Medwedowa, een van de hoofdpersonen van het verhaal. Een aantal van deze dames woonde in Beesel, Swalmen en Reuver. Bij leven hebben de dames zelf alles verteld.
Hier volgt een kleine samenvatting van een uniek en fantastisch verhaal.
Het verhaal speelt in de tijd van de Russische heersers Lenin en Stalin. De vrouwen zijn geboren in de jaren 20 van de vorige eeuw. In de puberleeftijd worden ze weggehaald bij hun ouders en tewerk gesteld in fabrieken. Dat was een hel. Ze leden honger en werden misbruikt. Ze probeerden te vluchten en werden weer gevangen.
Er stierven er velen en de honger was zo erg dat er zelfs lijken werden gegeten.
In de tweede wereldoorlog moesten ze naar Duitsland. Daar was Hitler aan de macht. Ze noemden de vrouwen Ostarbeiterinen. Het was slavenarbeid onder erbarmelijke omstandigheden. Ook Limburgers werkten gedwongen in Duitsland. Zo leerden de Oekraïense meisjes hun geliefden kennen.
Het is vreselijk wat die meiden geleden hebben. Je altijd moeten verbergen, het was zo erg dat ze voor doofstom door het leven gingen omdat ze onze taal niet kenden.
Olga kreeg 4 kinderen. Hun vierde kind werd 3 weken, na het overlijden van haar geliefde man, geboren. Hij overleed plotseling aan een longembolie op 26 jarige leeftijd. Zelf was Olga 24 jaar.
Haar schoonouders, waar ze samen met haar man inwoonde, zorgde voor de kinderen als Olga uit werken ging. Ze pakte al het werk aan, er waren destijds geen enkele voorzieningen.
Gelukkig kreeg ze op latere leeftijd nog een geliefde, waar ze oud mee is mogen worden.
Ik denk dat aan het einde van de lezing iedereen het verhaal even moest laten bezinken. Rob, alleen maar complimenten. Wat fantastisch dat dit soort verhalen verteld blijven. Rob heeft er ook een boekje over geschreven, een echte aanrader met de titel: Alleen de nachtegaal zingt.
Kort verslag van een fantastische lezing,
Groet Fieke Steuns
De vrouw op de foto is de moeder van Rob en de dochter van de Russische Olga.
Meer foto’s van de lezing staan in het fotoalbum.