Lezing door dhr. Wim Janssen van de Stichting Erfgoed Stein en Ambassadeur van het Grensmaas-project gemeente Stein en geassisteerd door Jacqueline Martens.
Wim Janssen gaf uitleg over het stromingsgebied van de Maas en hoeveel water de Maas kan en soms moet verwerken. Vroegere belangrijke havens waren Maastricht, Elsloo (met de Schippersbeurs), Roermond en Maaseik.
De Grensmaas is een grindrivier die aan banden is gelegd. Door overstromingen in 1993 en 1995 ontstond de noodzaak om naar ruimtes te kijken waar de Maas in kon stromen als er weer zo'n overvloedige waterstroom zou komen. Vanaf 1993 ontstond het Grensmaasproject en na vele jaren denken en onderhandelen was er in 2005 de publieke overeenkomst. Het project moest zichzelf betalen door de 53 miljoen ton grind die uit de grond kwam en verkocht moest worden.
Hele stukken van het Grensmaasproject zijn nu in 2022 al klaar en er is een prachtigde natuurontwikkeling gekomen met meer dan 100 verschillende bloeiende planten. Veel dieren werden er uitgezet, zoals runderen en paarden, maar ook veel dieren, zoals bevers, vossen, vlinders en heel veel vogels, vonden zelf de weg naar deze gebieden. Rondom Meers vinden er nog werkzaamheden plaats, waardoor Meers in de winter door verlegging van een Maasarm, in een eiland verandert.
Op donderdag 14 april maken wij een excursie door dit gebied in Meers samen met Wim Janssen.
Vertrektijd is 13.30 uur bij Café De Witte Börstel, Koevaart 15, 6181 PL Elsloo (Meers).
(P.S. Er is een grijs jeansjasje achtergebleven in de Stip, mis je dit dan even contact opnemen met Lenie Waltmans)