Op donderdag 20 februari was er de eerste lezing van de Maatschappelijke vorming en Educatie van de Kring Zuidoost met als Thema : Samen Zijj aan Zij in Limburg.
Deze lezing “Verhalen langs de grens, de langzame bevrijding van Limburg 44/45 werd gegeven door Martin van der Weerden. Martin van der Weerden zette mede een project op twee scholen in Nederland en twee scholen in Duitsland op, waarbij leerlingen van 14 tot 18 jaar mensen in Nederland en Duitsland gingen interviewen over hun belevenissen en herinneringen over de oorlog van 1940 tot 1945 en de bevrijding. Dit resulteerde in een prachtig boekwerk met de door de leerlingen geschreven verhalen. En over deze verhalen vertelde Martin; veel nieuwe informatie bij de herinneringen en kennis van onze dames. Een prachtige middag voor de aanwezige dames.
Op 13 maart stond de tweede dag van de MVE van onze Kring op het programma.
Op bezoek was Esther van Loo (van Veldeke Heerlen en Levende Talen Limburg). In een interactieve en heel amusante lezing kwam het Limburgs plat in de schijnwerper. Een taal die door alle rangen en standen werd en wordt gesproken. Er is veel aandacht in onze provincie om het Limburgs toch vooral te behouden. Want in het Limburgs kun je, net zo goed als in andere talen, lief, hartelijk, grappig, spits, vriendelijk, koud en ongelikt zijn.
Met aanwezige dames uit veel verschillende dorpen en dus ook verschillende uitspraken in het Limburgs plat, kwamen we er toch achter dat ook als sommige woorden anders klinken of uitgesproken worden, we elkaar in het Limburgs prima kunnen verstaan.
Tot de volgende lezing van de MVE op 27 maart en bij binnenkomst zeggen we: Enne?
Op donderdag 27 maart was er de derde lezing van de cursus Maatschappelijke Vorming en Educatie.
Deze lezing over de Bokkenrijders werd gegeven door Godfried (Frits) Schoonbrood, voorzitter van SjtichtingGenealogiek Sjènne (SjtiGS).
Er bestaat nauwelijks een onderwerp uit de Zuid-Limburgse geschiedenis dat met zoveel sagen, legenden en spannende verhalen omgeven is als dat van de Bende van de Bokkenrijders. Deze ‘godlooze bezwoorne bande van naghtdieven ende knevelaers’ plunderde in de 18de eeuw kerken, pastorieën en boerderijen. Met slachtoffers werd niet zachtzinnig omgegaan. Evenals de heksen zouden de Bokkenrijders een verbond met de duivel hebben gesloten, waartoe zij een eed op onder meer een dode hand aflegden. Eind 1742 werd het eerste lid van de bende gearresteerd, gedetineerd en onder folter verhoord op het kasteel van ‘s-Hertogenrade. Het folteren had tot gevolg, dat steeds meer namen van bendeleden uit de streek werden genoemd.
Frits Schoonbrood startte in 2008 een gedegen integrale beschouwing van dit bendewezen. Naast een uitgebreid literatuuronderzoek besteedde hij veel tijd aan een uitvoerig en zorgvuldig archiefonderzoek. Zijn onderzoeksresultaten publiceerde hij in een boek met de titel: ‘De Bokkenrijders met de Dode Hand. Ontstaan en vervolging van het banditisme in en rondom Zuid-Limburg in de 18e eeuw’.
Deze huiveringwekkende geschiedenis vertelde Frits Schoonbrood en liet ons ook zien de attributen, zoals de “dode hand”, de duim- en beenschroeven en de stoel van tortuur. Dat was best griezelen voor de dames.
Weer een zeer geslaagde en interessante lezing.