Pompoen recepten

Nieuws
woensdag 30 september 2020

Recepten die we van Christien Reinders ontvingen na haar lezing over POMPOENEN.

Carpaccio van Rosbief met Pompoen-pitten, -olie, -schaafsel.

Rosbief

Pompoenpitten

Pompoenpit-olie

Pompoenschaafsel

Parmezaanse kaas

Zongedroogde tomaatjes

Dressing Balsamico

Frisee-sla

Verdeel de rosbief gelijkmatig over de borden. Schik de sla in het midden van het bord.

Garneer met de overige produkten.

BARIGOULE VAN POMPOEN (GROEnTEN-KRUIDENMENGSEL met POMPOEN)

Ingrediënten:

-250 gram in dobbelsteentjes gesneden pompoen

-200 gram verschillende soorten paddestoelen

-2 wortels in dunne plakjes

-2 uien in dunne ringen

-4 teentjes knoflook

-100 gram doorregen spek in reepjes of blokjes

-4 eetlepels olijf-olie

-1 laurierblad

-tijm

-2 dl droge witte wijn

-peterselie

-zout en peper

De olijf-olie verhitten en de ui, het spek, de wortel en de knoflook licht aan.

De paddestoelen vervolgens snijden en even met de pompoen mee smoren.

Laurier en tijm toevoegen en naar smaak zouten en peperen.

De witte wijn toevoegen en het geheel met water totdat het bijna onderstaat.

10 minuten met deksel en dan verder zonder deksel smoren totdat de saus bijna is ingekookt

De groenten van het vuur nemen verder op smaak brengen en bestooien met peterselie.

Vervolgens direct opdienen.

Mediterraans Pompoenpannetje

500 gram pompoen

250 gram wortel

250 gram courgette

Dit alles in dunne schijven

250 gram peulen even blancheren

4 eetlepels olijf-olie

4 eetlepels droge witte wijn

1 tak rozemarijn

Zout en peper

3 knoflookteentjes fijn gesneden

1 eetlepel peterselie

4 eetlepels crême-fraiche

Doe de olie in een pan en fruit daarin de groente.

Voeg vervolgens de rozemarijn en de wijn toe. Laat het geheel, onder af en toe roeren, smoren. Ongeveer 10 minuten. Op smaak brengen met zout en peper.

Knoflook onder het groenten-mengsel doen en even mee laten bakken.

Opdienen op het bord met een beetje crême-fraiche en overstrooien met wat peterselie.

Dit geheel past uitstekend bij kort gebraden vlees.

In roomboter de ui en knoflook aanfruiten met wat zout en peper.

Pompoenstukken erbij voegen, overgiet het geheel met water, zodat alle ingrediënten net onder water staan.

Voeg laurier en tijm toe en laat alles ongeveer 20 minuten koken.

Verwijder laurier en tijm daarna en pureer het geheel met een staafmixer .

Breng het geheel op smaak met bouillon-tabletten. Voeg op het einde ook nog een scheut slagroom of craime-fraiche toe.

Vóór het serveren garneert U de soep met garnalen (gamba’s), kaas en /of pompoenpitten, pompoenpit-olie en fijn gesneden kruiden.

POMPOEN-BROOD

Ingrediënten:

-1 kg volkorenmeel

-20 gram zout

-1 pakje verse gist

-350 ml lauw-warme melk

-250 ml lauw-warm water

-200 gram Pompoen-pitten voor in het deeg

-Voor bovenop het brood nog aanvullend 50 gram Pompoen-pitten

Het meel in een kom doen en een kuiltje maken in het midden van het meel.

De gist erin brokkelen en met wat lauw-warme melk eronder roeren. Dit 20 minuten laten staan.

De rest van de ingrediënten bij het deeg doen en met een menghaak mengen, zolang zodat het geheel zich van de kom loslaat. Dan afdekken en nog 30 minuten op een warme plaats laten rijzen.

Het deeg mag niet al te zacht zijn.

Het deeg vervolgens op een met meel bestrooide broodplank leggen, het deeg delen en hiervan ovale, ronde of langwerpige broden of broodjes maken.

De broden op een bakplaat leggen met bakpapier. De broden met een bakkwast voorzien van een dun laagje water en hierop de Pompoen-pitten strooien. Toegedekt met een theedoek het geheel nog eens 30 minuten laten rijzen. De bakoven op 22 graden voorverwarmen en de broden dan ongeveer 20 minuten bakken.

(Bliksem) Pompoencake:

Ingrediënten:

– 250 gram Pompoenvruchtvlees (na uitknijpen)

– 150 gram Suiker

– 150 gram Bloem

– 125-150 gram gemalen Walnoten

– 50 gram=2 eetlepels Honing

– 4 Eieren

– 1 theelepel Bakpoeder

– 1 pakje Vanille suiker

-Schil de pompoen en rasp hem fijn.

-Knijp goed zoveel mogelijk het vocht uit het vruchtvlees

-Roer de eieren en de suiker schuimig

-Voeg de overige ingrediënten toe en meng alles goed door elkaar.

-Vul een ingevette rechthoekige bakvorm met het deeg en laat de cake gedurende ongeveer een uur bij 180 graden bakken.

POMPOENJAM

250 g pompoen, geschild gewogen en in kleine stukken gesneden

de geraspte schil van een citroen

1 theelepel kaneel

sap van 1 citroen

150 g rietsuiker

Kook de pompoen met de geraspte citroenschil en weinig water voorzichtig tot de pompoen gaar is.

Voeg dan kaneel, citroensap en suiker toe.

Breng dit voorzichtig aan de kook en zet de vlam klein.

Laat indikken tot de gewenste dikte.

Jam afvullen in met soda schoongemaakte glazen potjes.

Deksel erop en de pot op zijn kop zetten tot de jam afgekoeld is.

POMPOEN-ROOMIJS

Ingrediënten:

-6 eierdooiers

-250 gram fijne suiker

-1/2 kop Pompoenpuree

-300 ml slagroom

-1 theelepel citroensap

-1 theelepel geraspte gember

Klop de eier-dooiers en suiker in een grote kom totdat het mengsel dik en romig is.

Klop dan geleidelijk de pompoen-puree, gember en citroensap erdoor

Klop de room in een andere kom stijf, tot hij licht stijf wordt

Schep de room vervolgens voorzichtig door het ei-en pompoenmengsel

Schenk alles in een plastic bak van minimaal één liter inhoud

Dek deze af en zet het geheel minimaal 4 uur in de vriezer

POMPOEN-SALADE

Ingrediënten:

Voor de salade

-1 kleine rode ui

-Peterselie, dille en bieslook

-1 kleine courgette

-vruchtvlees, bij voorkeur van Pompoen “Delicata” of “Melonette J’Aspee de Vendee

-1 stuk komkommer

-1 tomaat

Voor de dressing

-1 dl azijn

-50 gram suiker

-1/2 eetlepel honing

-1theelepel zout

-1/2 theelepel zwarte peper

-4 eetlepels olie

De Groenten in kleine stukjes snijden. Dressing toevoegen en alles minimaal 12 uur laten intrekken.

Pompoensoep

750 gram pompoenvruchtvlees

1 ui

1 teen knoflook

1 laurier

Klein bosje tijm

Bouillontabletten

Roomboter

Slagroom

Zout en peper

In roomboter de ui en knoflook aanfruiten met wat zout en peper.

Pompoenstukken erbij voegen, overgiet het geheel met water, zodat alle ingrediënten net onder water staan.

Voeg laurier en tijm toe en laat alles ongeveer 20 minuten koken.

Verwijder laurier en tijm daarna en pureer het geheel met een staafmixer .

Breng het geheel op smaak met bouillon-tabletten. Voeg op het einde ook nog een scheut slagroom of craime-fraiche toe.

Vóór het serveren garneert U de soep met garnalen (gamba’s), kaas en /of pompoenpitten, pompoenpit-olie en fijn gesneden kruiden.

POMPOEN-WAFELS

Ingrediënten:

-400 gram roomboter/margarine

-450 gram eieren (is 9 a 10 eieren)

-500 gram geraspte pompoen

-800 gram cakemix compleet

Maak de margarine van te voren zacht, dan de eieren erdoor mengen.

Vervolgens de Cake-mix erbij mixen en dan de geraspte pompoen eraan toevoegen. Als het beslag glad en luchtig is dan de wafelpan tevoorschijn halen en bakken maar.

Tortilla met Pompoen (gebakken in de oven)

Ingrediënten:

– Olijfolie

-1 grote teen knoflook (uitgeperst)

– 4 dunne preistengels (witte en groene delen fijngesneden)

-1 groene en 1 rode paprika (in kleine blokjes)

– 250 gram pompoen (in blokjes)

– 6 eieren

-125 ml slagroom

– 200 gram vers geraspte Parmezaanse kaas

– 3 eetlepels verse bieslook (fijn gesneden)

-Zout en zwarte peper

-Chilisaus

-Sla met een mooie garnering

Verwarm de oven voor op 180 graden. Bekleed een bakplaat van 30 x 20 cm met aluminiumfolie en bestrijk deze met de olijfolie. Zet deze zolang weg.

Doe de knoflook, prei, paprika en wat olijfolie in een koekenpan en roerbak deze 5 minuten op matig vuur tot de prei zacht, maar niet bruin is. Voeg vervolgens de pompoen toe en laat deze nog drie extra minuten met het geheel (roer)bakken en laat daarna het verkregen mengsel afkoelen.

Klop de eieren, slagroom, kaas en bieslook in een grote kom door elkaar, roer de koude (inmiddels afgekoelde) groenten erdoor en breng het geheel op smaak met zout, peper en chilisaus.

Schenk het mengsel op de bakplaat en strijk de bovenkant glad.

Bak de Tortilla 15 à 20 minuten in de voorverwarmde oven tot hij goudbruin is.

Haal de bakplaat uit de oven en laat afkoelen.

Keer de Tortilla op een snijplank en verwijder de aluminium folie.

Serveer de Tortilla met wat groene sla, sneetje brood, schijfjes tomaat, komkommer enz.

ZOETZUUR VAN POMPOEN

Ingrediënten:

-2 kg pompoenvruchtvlees (geschild en van zaad ontdaan en in stukjes van 2 cm)

-1 liter inmaakazijn

-1 kg suiker

-schil van een halve citroen

-1 groen of rood pepertje

-1kaneelstokje

-30 gram verse gemberwortel

-1 laurierblad

-2 kruidnagels

-zout naar smaak

Azijn en suiker met de kruiden aan de kook brengen. Roeren totdat alle suiker is opgelost.

Vervolgens de pompoen erbij voegen en laten koken totdat deze glazig begint te worden.

Dit duurt ongeveer 7 tot 10 minuten. Verwijder de specerijen. Met een schuimspaan de pompoen eruit nemen en in schoongemaakte potten scheppen. Schenk de overgebleven siroop over de pompoenstukjes en sluit de potten direct af. (Met schroefdeksel of wekglazen met klemmen)

Vul het kennisbank formulier in

Heeft jouw afdeling onlangs een leuke workshop, een boeiende lezing of andere interessante activiteiten georganiseerd? Vul dan het formulier in.

Voeg een activiteit toe